Ex-slachtoffer Teuny Roosenboom biedt luisterend oor aan gedupeerden

“Nu zijn de rollen omgedraaid”

Teuny zet zich al zeventien jaar in voor Slachtofferhulp. Deze Stichting helpt slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen en calamiteiten bij het vinden van herstel en recht.

In Breda en omgeving biedt Teuny emotionele steun. Ze is het eerste aanspreekpunt voor slachtoffers. Daarnaast ondersteunt Slachtofferhulp in het strafproces, helpen ze bij schadevergoedingen en verwijzen ze mensen door naar het juiste loket.

Zelf slachtoffer

Teuny heeft altijd als kinderverpleegkundige gewerkt. In 2005 werd ze zelf slachtoffer van geweld. De politie verwees haar door naar Slachtofferhulp. Over deze vervelende periode praat Teuny niet graag.

De manier waarop ze werd opgevangen, raakte haar enorm. Ze voelde zich veilig en écht gehoord. Na het bezoeken van een open dag van Slachtofferhulp, solliciteerde ze als vrijwilliger. Teuny vertelt: “Ik werd aangenomen terwijl mijn dossier nog afgesloten moest worden. De rollen waren omgedraaid. Nu kon ik zelf een luisterend oor bieden. Slachtofferhulp hield er gelukkig rekening mee dat ik geen cases kreeg, die op de mijne leken. Collega’s gaven me veel steun. Dat was echt heel fijn.”

Eerste gesprek

Als medewerker algemene dienstverlening voert Teuny het eerste gesprek met slachtoffers. Haar ervaring als kinderverpleegkundige komt goed van pas. Ze richt zich ook vooral op jonge slachtoffers. “Ik stel hen gerust en luister naar ze. Ook begeleid ik ze naar de rechtbank.

Voor kinderen en jongeren is het vaak moeilijk om emoties te uiten. Ze willen niet anders zijn dan anderen. Ik geef ze altijd het advies om emoties van zich af te schrijven. Een tekening maken kan ook helpen om te laten zien waar ze mee worstelen. Op onze website staan de ervaringen van lotgenoten, en je kunt ook je verhaal delen. Daarnaar verwijs ik altijd.”

Luisteren

Voor dit werk is het belangrijk dat je stevig in je schoenen staat. Je moet als hulpverlener niet meegaan in de emoties. En ook de moeilijkheden niet overnemen. Teuny: “Het is belangrijk dat je oog houdt voor de kern van het probleem, eigenlijk is dat de essentie. Ik informeer naar de thuissituatie en andere belangrijke factoren. Dan breng ik in kaart naar welke hulpverleners ik een slachtoffer kan doorverwijzen. Dat kan een praktijkondersteuner zijn of een psycholoog, maar soms is er juridische ondersteuning nodig of verwijs ik door naar het schadefonds.

Het pittigste dat ik heb meegemaakt, is de aankomst van de vliegtuigen na de MH17 ramp. Ik ving nabestaanden op. Het enige wat ik kon doen, was luisteren. Heel emotioneel.”

Goed opgeleid

Slachtofferhulp vindt het belangrijk dat vrijwilligers goed op de hoogte zijn van relevante maatschappelijke ontwikkelingen. Daarom krijgen ze regelmatig bijscholing. “Door dit vrijwilligerswerk heb ik me goed kunnen ontwikkelen.”

Privé heeft Teuny wel wat tegenslagen gekend. Ze verloor haar tweede man en wordt zelf geteisterd door ziekte. Teuny krijgt chemotherapie en raakte in een paar weken al haar haar kwijt. Ze is een jaar uit de running geweest.

“Ik krijg gelukkig de kans om stap voor stap weer te starten in mijn vrijwilligerswerk. Als ik piket heb, kost het me vrije tijd en ik mag geen wijntje drinken. Maar het helpen van anderen levert me meer op dan het me kost. Tegen andere mensen zou ik dan ook willen zeggen: Doen! Het maakt de wereld mooier!’” 

Wil jij ook je bijdrage leveren als vrijwilliger of donateur voor Slachtofferhulp? Kijk op www.slachtofferhulp.nl