Het bestuur van stichting Present Breda bestaat uit:
- Anita van der Helm (voorzitter)
- Vacature (secretaris),
- Erica van der Muren (penningmeester)
- Eric Linssen (lid)
Stichting Present heeft als doel ‘bewustwording en persoonlijke groei bevorderen’. In het verleden organiseerde ze gratis activiteiten op dat gebied en vroeg ze bezoekers om ook eens iets voor een ander te doen zonder tegensprestatie te verwachten.
Vanaf 2018 verspreiden we de verhalen van mensen die voorbeelden zijn van belangeloze inzet voor de samenleving, en doorgaan waar anderen vaak stoppen. We doen dat in geschreven bronnen als (zelfuitgegeven) boeken en tijdschriften, in BredaVandaag en onze nieuwsbrief, op social media en op onze website. Vanaf 2024 werken we er aan om de meer dan honderd Helden uit onze Community zelf te laten vertellen hoe ze begonnen en hoe ze doorgingen. We organiseren niet langer zelf maar sluiten aan bij bestaande organisaties die hun eigen activiteiten houden en vaak zelf deelnemers zoeken. Het is de bedoeling dat er dan ook maatwerk bij vragen geleverd kan worden.
Missie
Wie is Present en Helden van Breda
Een mens is meer dan een hoopje botten in een vel, dat erop uit is om te overleven. We hebben niet alleen een karakter, maar ook intuïtie en we zijn op zoek naar zingeving. Sommige zaken zitten in ons genenbestand: vriendelijk zijn, een gevoel voor rechtvaardigheid, plicht en zelfsturing (zie The Moral Sence van James Wilson). Vandaag de dag zijn we individualistisch ingesteld en zitten we in onze eigen bubbel. Vaak vergeten we veel van dat rechtvaardige en de plicht om daaraan te voldoen. We kopen kleding bij Temu, we gebruiken shampoo met microplastics erin en we vliegen naar onze vakantiebestemming. Daarmee nemen we voor lief dat we geen eerlijke prijzen betalen aan anderen en milieulasten leggen bij de generaties na ons. De polarisatie neemt bovendien toe.
Waarom gebruiken we niet langer onze intuïtie om onszelf op dat eerlijke pad te houden? Waarom zijn we grote verhalen zoals je die in de kerk hoorde vergeten: dat we samen iets doen voor een betere wereld? Waarom doen we alles alleen?
We lijken te vergeten dat we sociale wezens zijn of weten gewoon niet meer hoe we dat ook weer doen. Het kan ook anders. Door elkaar te ontmoeten, te spreken en rechtstreeks van elkaar te leren. Dat kan met onze community. Hier leggen we uit wat dat is en hoe dat werkt.
Toen we begonnen organiseerden we vooral activiteiten op het gebied van intuïtie: wat is dat eigenlijk in vergelijking met emoties of gevoelens, hoe neem je dat waar, hoe versterk je het en wat betekent het voor je zingeving als je je intuïtie volgt. Als mensen dichter bij hun intuïtie staan, kennen ze zichzelf beter, weten ze beter wat ze willen en maken ze meer verbinding met elkaar. We vroegen nooit geld voor onze activiteiten. Wel wilden we graag dat deelnemers op hun beurt ook weer iets aan een ander zouden ‘doorgeven’.
In een drukker wordende wereld kwam een deel van de mensen vaak iets later of ging eerder weg. We wilden daarom een andere weg inslaan: we begonnen met verhalen vertellen over mensen die dit ‘doorgeven’, ook wel pay it forward genoemd, in de praktijk brachten. Juist ook als ze allerlei tegenslagen op hun pad vonden. We noemden ze onze Helden. Hun verhalen raken en zetten lezers vroeg of laat in beweging.
Inmiddels is er een gezelschap ontstaan van ruim tachtig Helden, waaraan recent ook nog eens vijftien Bredase Vredesprijswinnaar zijn toegevoegd. Dat zijn immers ook Helden. We hopen dat zij anderen inspireren om – al dan niet intuïtief – te kijken waar hun eigen drive ligt, ofwel hun eigen waarden. Want als je daar voor staat, vind je je eigen kracht. Het brengt je bij zelfkennis, doel en keuzes en verbinding met anderen. Zo kun je een zinvol bestaan ervaren. En daar wordt iedereen beter van!
Visie
Hoe organiseren we dat
Het vinden van je moreel kompas klinkt rationeel, hoogdravend en ingewikkeld. Maar het luisteren en beleven van verhalen, over wat voor onbaatzuchtige inzet ook, kan wel wat teweegbrengen. Meestal komt het echt binnen en zet het je aan het denken. Soms wil je dan zelf ook aan de slag. Maar, hoe begin je en hoe houd je alle ballen in de lucht. En als het tegen zit, bijvoorbeeld als jij of je gezinsleden ziek zijn, hoe zet je dan door? Hoe doen anderen dat eigenlijk? Op dat soort vragen vind je in een verhaal meestal niet de praktische antwoorden op maat. Maar in dialoog met de hoofdrolspelers uit het verhaal kun je een end verder komen.
Het bracht ons op het idee om de Helden in levende lijve aan het woord te laten, precies zoals ze dat bijvoorbeeld ook al eens hadden gedaan bij Living Library in de Nieuwe Veste. De Nieuwe Veste nam de organisatie op zich en wij bemiddelden in het zoeken naar geschikte live heldenverhalen.
Bezoekers konden mensen even lenen zoals je een boek leent, voor een persoonlijk gesprekje. Dat rechtstreekse contact was steeds heel inspirerend en leverde vaak nieuwe inzichten op. In de toekomst willen we dit vaker doen.
Onze Heldencommunity heeft een schat aan ervaring die nuttig is voor anderen. Ze zijn op heel verschillende gebieden van de samenleving actief. Ze hebben zelf ervaren hoe ze moeilijkheden konden overwinnen en delen hun ervaringen graag. En het zijn ook nog eens hele leuke, aardige mensen.
Heel veel Bredase organisaties houden al allerlei bijeenkomsten op het gebied van bijvoorbeeld armoede, milieu, empowerment, rechtvaardigheid, vrede of ontplooiing. Ze organiseren lezingen, filmavonden, discussiepodia, workshops, marketen, cursussen. Als aanvulling, voorbeeld of verlevendiging past daar goed een gesprek met een (of meerdere) van onze Helden bij. We kunnen van zo’n activiteit ook een podcast maken, en dat op onze website of in onze nieuwsbrief vermelden. Op die manier proberen we een bijdrage te leveren aan persoonlijke inspiratie en een beter leven en tegelijkertijd aan een betere samenleving.
Wat we nu kunnen doen, moeten we niet laten liggen tot morgen. Want er valt al genoeg te doen voor de volgende generatie. Sluit je daarom aan bij onze HeldenCommunity, waarin voor beginners, fans, belangstellenden en oude rotten een plek is. Meld je aan voor onze nieuwsbrief, lees de pagina over waarden, ga eens naar de uitreiking van de Bredase Vredesprijs om de Helden te ontmoeten. Stel je vragen, denk erover na. Alle begin is moeilijk, maar laat je inspireren en doe mee.