Hans Udo en Erna Smeekens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag 24 november jl. werden Hans Udo en Erna Smeekens (Held van Breda in 2018) door burgemeester Paul Depla benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Helden van Breda feliciteert ze van harte.

De burgemeester opende eerst de  viering van het 10-jarig jubileum van Coöperatie de Vrije Uitloop. Opeens kwamen er familie en andere bekenden de zaal in. Erna en Hans, die van niks wisten, werden aangenaam verrast door hun onderscheiding.

Ze hebben die gekregen voor het vele werk dat zij al heel lang grotendeels onbetaald doen. De eigen ervaringen van Erna werden de inspiratie voor haar missie: mensen die om welke reden dan ook uit het arbeidsproces zijn geraakt, uitdagen en motiveren om in beweging te komen.
Nadat Erna de kans kreeg om gratis een NLP-opleiding te volgen, zocht ze tien anderen mensen uit om deze opleiding ook gratis te volgen Daaruit ontstond een groep mensen die iets terug wilde doen voor de maatschappij.

Erna was (mede)oprichter van Stichting Tientjes. Tot dit jaar was ze daar  voorzitter van. Hans sloot zich later aan, eerst als directeur en daarna als penningmeester.
Tientjes bood workshops en cursussen aan voor tien euro (vandaar de naam). Op hun eigen locatie boden ze later een huiskamer en vrijwilligerswerk aan mensen die, net als Erna, uitdagingen tegenkwamen in hun leven.
Ook richtte Erna de “Tientjesacademie” op van waaruit ze samen met Hans trainingen in NLP en Verbindende communicatie is gaan geven.

In 2013 hebben Erna en Hans samen Coöperatie De Vrije Uitloop opgericht, de eerste sociale coöperatie van Nederland. De Vrije Uitloop geeft mensen met een bijstandsuitkering de mogelijkheid parttime te ondernemen naar vermogen, met behoud van uitkering. Ook hebben Erna en Hans het initiatief LaNSCO (Landelijk Netwerk Sociaal Coöperatief Ondernemerschap) opgezet en uitgerold in heel Nederland.

In het Boek ‘Goed Volk’ kun je het hele verhaal van Erna en van nog 14 andere gewone mensen met een bijzonder verhaal lezen!