Held van April: Diana Vriends

Foto en tekst: Joyce van Zijl (Bredase Bode/BredaVandaag).

Twee jaar geleden stond Diana Vriends ook in de Bredase Bode, aan de vooravond van haar fietstocht door Zambia in de strijd tegen kindhuwelijken. Die tocht en alles wat ze daarvoor al meemaakte hebben haar gevormd.

Nu heeft ze na heel wat moeilijke jaren haar balans gevonden en zet ze haar ervaringen in om anderen te helpen. Het leven is vallen en opstaan en Diana kan dat steeds beter.

Moeilijke jaren
Veel verdriet in haar jonge jeugd en daar niet over durven en kunnen praten. Jezelf door spullen te kopen en leuke dingen te doen even gelukkig voelen. Geleidelijk aan steeds meer schulden opbouwen en dan  ineens is daar de deurwaarder. Diana stortte in, haar lichaam ging volledig in stand nul en een crisisopname bleek nodig. Maar nu, zes jaar later, is ze gelukkig en heeft ze geleerd dat praten helpt. ‘Ik heb na die opname nog zo’n tweeënhalf jaar therapie gehad. Langzaam maar zeker leerde ik hoe ik in elkaar zit en ging ik patronen herkennen. Ik heb mezelf met hulp van anderen leren kennen, heb geleerd om te praten en het allerbelangrijkst: ik heb mezelf leren accepteren.

Ervaringsdeskundige
De reis naar Zambia was echt een keerpunt. Dat ik dat vol kon houden, gewoon omdat er kinderen juichend op me stonden te wachten! Daar voelde ik voor het eerst hoe sterk ik kon zijn. Ik wist toen ook heel zeker dat ik me ook terug in Breda wilde inzetten om anderen te helpen. Dat doe ik onder andere bij Fameus, een centrum van GGZ Breburg.
Daar help ik anderen om zichzelf te vinden,  eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen en mee te doen. Omdat ik mijn eigen ervaringen kan delen werkt dat goed, zij weten dat ik weet hoe het voelt. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Buddy to Buddy, waarbij vluchtelingen gekoppeld worden aan betrokken Bredanaars. Zo voorkom je eenzaamheid en leer je mensen de weg te vinden in Breda. Voor mij is één ding heel belangrijk: iedereen hoort er bij!’

Dromen waarmaken
Voor haarzelf is Diana heel hard aan het werk om haar dromen te realiseren. ‘Ik heb onder andere een blog, dat Stripe Away heet. Daar vertel ik over mijn reizen. Ik heb er al een paar ‘betaald’ kunnen maken. Zo is het me na jaren hard werken gelukt om een van mijn grootste dromen te realiseren: een helicoptervlucht! Ik wil laten zien dat je dromen waar kunt maken door je volop in te zetten, zonder te vergeten om ook iets voor anderen te doen.’

Wil je meer informatie over Fameus? Kijk op www.ggzbreburg.nl/centra/fameus/