Gemeente Breda: wat willen ze?

Uit BN/De Stem: De ene held van Breda is de andere niet

Het is niet de eerste keer dat de gemeente Breda iets kopieert van Helden van Breda. Gelukkig zijn we er wel altijd uitgekomen.

Soms is het lastig samenwerken met de gemeente. Dat heeft verschillende oorzaken. De ene keer neemt een ondernemer – die in opdracht van de gemeente werkt – het niet zo nauw met het intellectuele eigendom en kopieert ons programma voor de Vrede van Breda. Een andere keer ontstaat de gewoonte bij degenen die vergaderen over de waardering van Bredanaars om over helden te praten. Het zou verwarrend zijn als de gemeente die kreet zou overnemen. Gelukkig zijn daar duidelijke afspraken over gemaakt; de gemeente noemt hen inmiddels Smaakmakers van Breda.

Maar vorige week staat er opeens in de krant dat er drie nieuwe helden van Breda zijn benoemd. Door de gemeente. En dat is even schrikken.
Het blijkt te gaan over een jeugdlintje, dat in 2018 voor het eerste wordt uitgereikt. Dit overigens ondanks het beleid om geen penningen meer te geven. De Chris van Faassenpenning voor volwassenen is immers vorig jaar voor het laatst uitgereikt.

BN/De Stem heeft de verwarring ook opgemerkt en een dag later staat daarover een stuk in de krant. Ondertussen wordt er ook al druk heen en weer ge-smst. Burgemeester Depla mailt dat hij onze gevoelens heel begrijpelijk vindt. Een dag later komen we hem tegen en schudt hij ons persoonlijk de hand. Paul Depla benadrukt hij hoe mooi hij ons initiatief vindt. Daarmee is het misverstand uit de weg geruimd.

We gaan er wel vanuit dat de term Helden van Breda bij de volgende uitreiking van het kinderlintje niet meer door de gemeente wordt gebruikt. Al was het maar om geen verwarring te zaaien bij de Bredanaars!