Ingrediënten voor een inspirerend verhaal

2000 jaar geleden wisten ze wel hoe je een goed boek moest schrijven: de bijbel is al jarenlang het meest gelezen boek ter wereld. Waar moeten schrijvers in 2019 op letten?

Liesbeth Hoeven, van het Tilburg Cobbenhagen Center (Tilburgse universiteit),  werkt ook met inspirerende verhalen. Samen met collega’s heeft ze net zelf de verhalenbundel ‘Verborgen schatten’ geschreven. Met Anita vergelijkt ze de heldenverhalen met de teksten uit haar eigen boek. ‘Wordt het doel bereikt dat je als schrijver voor ogen hebt’, is de centrale vraag in hun gesprek.

De lezer bepaalt uiteindelijk zelf wat hij of zij inspirerend vindt. Wat hem raakt, waar hij verder over nadenkt, wat hem in beweging zet. Dat laatste is waar Stichting Present op hoopt: aanmoedigen tot vaker of meer vrijwillige inzet.
Maar kun je dat meten en moet je dat weten? En in hoeverre hangt dat dan samen met de tekst die je schrijft en de vormgeving van het boek?
Liesbeth: ‘De verhalen spreken aan, zijn mooi van lengte en ze zijn voorzien van beelden die pakken. Er is aandacht voor détail. Maar mensen kunnen ook geraakt worden door de live vertellingen zoals in de Cultuurnacht. En gelukkig voorzien jullie daarin allebei: boek én performance.’

Beide schrijfsters vinden het waardevol om te weten wat zowel Verborgen schatten als Goed Volk teweeg brengt. Hopelijk komt er verder onderzoek: bij welke verhalen komen lezers in beweging of door welke zinnen ze worden geraakt. Zit Helden van Breda op de goede weg?

Voor wie feed back wil geven: graag! Zo leren we meer over de ingrediënten van een inspirerend verhaal en komen we bij een volgende ronde dichter bij ons doel!

Geef hier je opmerkingen!