Lilian Joosen wint pizzaprijs

Deze maand heeft Lilian Joosen de Domino’s pizza ontvangen. Ze is door Henk Frishert aangemeld als Held van Breda.

Tekst en foto door Anton Verbeek

Lilian Joosen is al jaren een bekend gezicht in de Bredase Kunstwereld. In 2005 begon Lilian met de StadsGalerij. Ze toverde de voormalige paardenstallen aan de Oude Vest om tot een ruimte voor festivals, (culturele) bijeenkomsten en exposities en manifestaties van amateurkunstenaars. Voor fotografieclubs, schilders, beeldhouwers et cetera bood de StadsGalerij al jaren een prettige plek om te exposeren. Het was in Breda één van de spaarzame en betaalbare plekken waar kunstenaars hun werk konden te laten zien.


Ook was Lilian initiator van Plein-air aan de Mark, waar op de laatste dag van de zomervakantie dichters, schilders, land-art kunstenaars, beeldhouwers, dansers/performers en onversterkte zang/ muziekgroepjes een plekje vonden aan de Mark in het mooie Markdal.

En dan is er nog Copacabana, de Nieuwe tijd Salon, met mogelijkheden voor dans, sociale en actieve meditatie.
Lilian is kartrekker van deze initiatieven, regelmatig belangeloos. Ze doet dat met een positieve en optimistische inslag. Geen probleem is te veel voor haar en ze kijkt altijd naar mogelijkheden en kansen om iets van de grond te tillen.

De toekomst van de StadsGalerij is ongewis. Lilian maakt, nu het nog kan, voor één keer zelf gebruik van de ruimte. Vanaf 9 december wijdt ze een laatste expositie aan de kunst van haar in september overleden vader F.J. Joosen.
In 2022 start ze een pilot van drie exposities in Galerie Ecker, dus we zijn nog niet van haar af!