Thijs Kroezen in gesprek met Guido Weijers

Guido Weijers heeft een sabbatical. Toch maakt hij tijd vrij voor een gesprek als hij wordt gevraagd door Helden van Breda.

Foto: Kaige Productions
Tekst: Anita van der Helm

Wat weinig mensen weten is dat Guido bijna drie ton bij elkaar heeft gesprokkeld voor het KWF. Wat is er dan leuker dan dat hij in gesprek gaat met onze ‘eigen’ Held Thijs Kroezen, die al in 2018 in het boek Goed Volk stond. Thijs had toen zes keer kanker gehad en had vijf keer meegedaan aan Alpe d’ HuZes.

Het is donker in Holy Moly waar we te gast zijn, maar fotograaf Kevin heeft zijn lampen bij zich. We krijgen voldoende tijd om ons voor te bereiden. Maar of we wel op tijd afronden. Om half negen staan er jonge standup comedians op het podium, zoals bijna elke dinsdag (en woensdag).

Als Guido vijf minuten na Thijs binnenkomt, kunnen ze allebei direct achter de tafel staan die we hebben voorbereid. De achtergrond is goedgekeurd en het licht is gemeten. Guido is gewend aan fotoshoots en begint gelijk wat grappen te vertellen om een ontspannen sfeer te creëren.

Toch geeft hij nauwelijks interviews dit jaar; hij heeft een sabbatical. Áls hij dat al doet, dan praat hij vrijwel nooit over zijn vrijwilligerswerk. Hoe dat komt lees je in het magazine dat op 8 juni te downloaden is.

‘Ik voel me vereerd’, zegt Guido verrast als we hem Held van Breda hebben gemaakt. Hij lacht een beetje verlegen. Guido en Thijs hebben elkaar nog niet eerder ontmoet, al zijn ze op de hoogte van elkaars bestaan. De toon wordt serieus als het gesprek met Thijs begint.

Die levert dit jaar voor de zevende keer de top-prestatie op Alpe d’ Huez. Er is herkenning over en weer, erkenning, respect. Ze zijn oprecht in elkaar geïnteresseerd, ze zijn eerlijk, verrassend en vooral echt: ze zijn beiden niemand anders dan zichzelf. Met een bepaald soort kwetsbaarheid en verdriet onder de oppervlakte. Het wordt daarom het mooiste interview dat ik ooit heb geschreven. En wat fijn dat we weer drie inspirerende pagina’s klaar hebben!

Het laatste weekend van mei doet Thijs voor de zevende keer mee: je kunt hem dus nog steunen. Dat kan niet alleen met donaties (zie QR), maar ook door de aankoop van wijn, waarvan een deel wordt gedoneerd aan Alpe d’ HuZes. Zeg nou zelf: wijn drinken voor het goede doel, makkie toch? Ik zeg: doen!!
Of klik op deze link: opgevenisgeenoptie.nl

Wijn bestellen? 

Mail: thijs_kroezen@hotmail.com

Per doos €40; wordt aan huis geleverd in Breda e.o.; betaling contant of met Tikkie.