Benieuwd naar hoe Elisah naar een Zero Waste leven is gegaan?

Het artikel in de Bredase Bode geeft maar een beperkt overzicht van wat Elisah doet, daarom hier nog wat aanvullende informatie.

Elisah is in kleine stappen naar een Zero Waste leefstijl gegaan. Als psychologe weet ze heel goed dat dat de enige manier is om blijvende veranderingen aan te brengen, als je dit te radicaal probeert te doen is dat enorm moeilijk vol te houden.

‘Ik begon met zelf te koken, geen kant-en-klaar gesneden groente meer bijvoorbeeld. Naar de markt nam ik mijn eigen tassen en tasjes mee, waar ik alle groente, fruit en ook brood in mee naar huis nam. Ik merkte dat ik al heel wat minder plastic zakjes weg hoefde te gooien! Na een tijdje heb ik mijn prullenbak onderzocht: wat zit er nu nog in en welk alternatief kan ik daarvoor vinden? Als je losse koffie haalt bij een speciaalzaak kun je je eigen blikje meenemen bijvoorbeeld. Gebruik katoenen zakdoeken in plaats van papieren. Er zijn ook alternatieven voor maandverband of tampons, als je je erin gaat verdiepen kom je heel veel alternatieven tegen. Door je gewoontes stap voor stap te veranderen is het ook goed vol te houden, als een nieuwe gewoonte ‘ingesleten’ is begin je aan het volgende.’

Een vriendin raadde haar destijds het boek Zero Waste Home aan van Bea Johnson. ‘Het motto is refuse – reduce- reuse- recycle – rot. Oftewel weiger verpakkingen , verminder je afval, hergebruik spullen zoals kleding en meubels. Dat zijn al drie stappen waarmee je recycling voorkomen hebt. Recycle wat overblijft of laat het vergaan (composteren), zoals je fruit- en groentenafval. Ik ben ook veel minder gaan kopen. Waar ik vroeger dacht: wat een leuke schoentjes, kost bijna niks, die neem ik mee, denk ik nu: beter één paar schoenen van goede kwaliteit die eventueel nog gerepareerd kunnen worden. Ik zie heel veel belangstelling voor deze manier van leven, het moet gewoon de norm worden, dat is de enige manier om de planeet te redden. Ik wil dit ook uit dragen, vandaar de website en facebookpagina. Ik benader ook grote ketens als AH, Hema, Jumbo en zo, je moet ze gewoon wakker schudden. Hoe meer mensen dat doen des te beter het is. We moeten ons vooral laten horen. Met iedere aankoop die je doet heb je invloed !’

Wil je tips om je afval te verminderen? kijk op de facebookpagina van Zero Waste Nederland.