Nét even anders …

v.l.n.r.: Thijs Kroezen, Wijnand Nijs, Peter Visser, Anita van der Helm

‘Ja, maar jij vindt dat leuk’, is een veelgehoorde reactie als je op je werk een extra taak op je neemt, of op de kleinkinderen past. Alsof het dan niet zwaar of tijdrovend is en niet gewaardeerd hoeft te worden. De beloning krijg je al vanwege het hoge gehalte ‘leuk’.

Andersom hebben mensen vaak de verwachting dat vrijwilligerswerk gezellig moet zijn. ‘Waarom doe je het anders?’ zeggen ze. Maar ook dat is een misvatting.
De Helden en het heldenteam vinden dan ook: werk mag best leuk zijn en vrijwillige taken hoeven dat niet per se te zijn. Je staat voor je taak en ‘leuk’, dat doe je met de mensen die er hetzelfde over denken, buiten die taak om.

Op de afscheidsreceptie van Wijnand Nijs troffen ze elkaar: Thijs Kroezen, Peter Visser en Anita van der Helm namen samen met Wijnand de afgelopen maanden door.
Thijs Kroezen was net terug van zijn 6eAlpe d’HuZestocht. ‘We hebben 25.000 euro opgehaald’, vertelde hij blij. Juist vanwege zijn levenshouding opgeven is geen optie heeft Thijs op 6 juni met zijn team tweemaal de Alpe d’ Huez beklommen. Leuk is niet het juiste woord voor dit ‘werk’, zinvol wel.

Wijnand zelf heeft de afgelopen elf jaar voor BredaVandaag tienduizend verhalen geschreven. Hoewel hij dit vooral betaald deed, heeft hij honderden uren in zijn digitale krant gestoken die niet vergoed werden. Zijn gemiddeld uurloon keldert daarmee aanzienlijk. 24/7 bereikbaar zijn of nooit ziek mogen zijn is niet altijd even leuk, hoewel hij zijn werk met veel plezier deed en doet. Maar het is vooral het ideaal van informatie geven en mensen scherp houden dat hem drijft. En met dezelfde idealistisch instelling heeft hij zich ingezet in het heldenteam of voor ChaTime, alsof het leven niet vol genoeg was en er thuis geen familie zat te wachten.

Peter Visser heeft met team Blixen (het communicatiebedrijf van Marja van Lieshout) de grafische vormgeving van Goed Volk gedaan naast het reguliere werk. Ook al was het topdrukte en vielen de mussen van het dak van de hitte, het hele team stond klaar, met extra taken voor Peter als bijvoorbeeld fotograaf of tussendoor een boekje maken voor Wim Mol, die op sterven lag.
Als bestuurder en lid van het heldenteam heeft Anita ook regelmatig te kampen met tegenslagen, net zoals ze dat privé heeft vanwege een obsessieve stalker.

Gelukkig is vrijwilligerswerk wel váák leuk. Maar zo niet, dan wordt er achteraf gedronken en getoast. Er is altijd een gelegenheid te vinden. Dat Wijnand weggaat is jammer, maar er komt straks vast een gelegenheid om te proosten op een nieuwe job, waarin hij vast weer net zo succesvol wordt!