Twee Helden van Breda en oud-bestuurslid ontvangen lintje

Burgemeester en ambassadeur Paul Depla deelde op vrijdag 26 april een koninklijke onderscheiding uit aan twee Helden van Breda én een oud-penningmeester. Milieu-expert en schrijver Aad van Diemen (76) was naar een boekwinkel gelokt en Adrienne Verboom (74) werd verrast in haar woonhuis. Daar decoreerde Depla zowel haar als haar man Piet (76), omdat zij samen al ruim vijftig jaar vrijwilligerswerk doen.

Paul Depla, Piet en Adrienne Verboom

KWF en Brakkenfestival
Adrienne en Piet hebben een leven vol maatschappelijke inzet achter de rug, naast hun betaalde banen.  Ze kennen elkaar van vrijwilligerswerk voor de ziekenomroep: lang geleden presenteerde zij een programma en was hij de technicus.

Eén van Adriennes grootste verdiensten is dat ze in 2018 en 2019 zorgde dat Breda het meeste KWF-collectegeld van heel Nederland ophaalde. “Dat deed ik natuurlijk niet alleen”, weert Adrienne lachend af. “Zonder Piet ben ik niks. Ook waren er 75 wijkhoofden en 800 collectanten in die tijd. Piet zorgde voor de digitale dingen en hij telde met een club vrijwilligers het geld uit de collectebussen.”

Verder stuurde Adrienne voor het Brakkenfestival honderd vrijwilligers aan en zorgde ze voor een ton aan sponsorgeld. Adrienne: “Dat burgemeester Rutte uiteindelijk in een indianenpak op een paard het evenement opende, was nog het leukst. Na zijn eerste reactie ‘Ik heb nog nooit op een paard gezeten’, werd dat mijn uitdaging. Het hielp hem over de streep toen ik vroeg wat hij over had voor kinderen die niet op vakantie kunnen.”

Natuurgids en schrijver
Aad van Diemen begon in de jaren tachtig als vrijwillig natuurgids. Langzaam voegde hij daar een aantal andere vrijwilligersklussen aan toe, allemaal op het gebied van natuur en milieu. Zo is hij bestuurslid bij het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en doet hij bestuurswerk bij natuurplein ‘De Baronie’, een samenwerkingsverband van een zevental groene organisaties van de Baronie. “Bestuurlijk werk staat me soms tegen, de ene beleidsnota is nog saaier dan de andere. Maar als tegenhanger werk ik een dag per week bij het Natuurmuseum Brabant (in Tilburg) als conservator bijen en wespen. We zijn bezig alle vondsten vanuit het verleden in te voeren. En ik ben eindredacteur van www.stadsplanten.nl. Samen met Erik van der Hoeven schreef ik het boek ‘Stad en plant’. Bovendien doe ik veldonderzoek.”

Aad van Diemen, Paul Depla en Erik van der Hoeven

Dieren en partners
Wat beiden gemeenschappelijk hebben, is dat ze gek zijn op dieren. Adrienne werpt zich al jaren op het voeden van babykonijntjes die in de steek werden gelaten. Eerder was ze fondsenwerver voor het vogelrevalidatiecentrum in Zundert en zette ze  zwerfhondencentra op Bonaire en Madeira op.

Aad houdt zich graag bezig met bijen en wespen en doet daar onderzoek naar. “Hun wereld is net zo compleet als onze eigen wereld, maar vele malen ouder; insecten zijn negentig of honderd miljoen jaar terug ontstaan. Ze maken deel uit van onze wordingsgeschiedenis en zullen ons waarschijnlijk overleven.”

Beide Helden werken bovendien graag met hun partner in de buurt. Aad: “Mijn partner is ook natuurgids. We inventariseren verschillende terreinen. Zij doet vlinders, ik bijen. Zo conflicteert het niet en hebben we leuke dagen samen.”

Om hun houding van respect voor de wereld om hen heen en van doorzetten, ook als het moeilijk is of niet altijd uitkomt, zijn beiden in 2018 en 2021 Held van Breda geworden.

Team Helden van Breda feliciteert zowel de Helden als hun voormalig penningmeester van harte met hun koninklijke onderscheiding. We zijn trots op deze mensen!